Tuesday, December 01, 2009

Älykkäästi suunniteltu sika

Nyt se on viimein todellisuutta: tiedemiehet ovat onnistuneet kasvattamaan sianlihaa laboratoriossa. Valitettavasti kasvatetu tuote ei vielä kelpaa sellaisenaan kuin korkeintaan makkaran raaka-aineeksi, eli ainakin tänä jouluna syömäkelpoiset kinkut ovat kasvaneet sikojen peräpäässä. Lihansyönnin eettiset ongelmat poistuvat, jos liha kasvatettaan laboratoriossa eikä eläimen tarvitse kärsiä sen vuoksi. Ekologisempaakin tämä on, koska elatusmaljassa kasvava liha kuluttaa vähemmän luonnonvaroja kasvaessaan. Terveydelliset näkökulmatkin voidaan ottaa paremmin huomioon, sillä koeputkipihvit voidaan valmistusvaiheessa räätälöidä koostumukseltaan optimaalisesti ihmisravinnoksi kelpaaviksi.

Joku tietysti tämänkin leimaa luonnottomaksi ja siksi tuomittavaksi ja vaaralliseksi menetelmäksi.

Samaan syssyyn mainitsen tutkimuksessa, joka liittyy epigenetiikaan. Länsimaissa suosittu rasvainen ja sokerinen ruokavalio aktivoi geenejä, jotka vastaavat rasvan muodostamisesta ja varastoimisesta, niin että jo muutenkin hankalasti energiaksi hyödynnettävä rasva iskee kudoksiin entistä sitkeämmin. Eli yksi ylipainoisten defenssi taitaakin olla totta: heidän geeninsä tosiaan napostelevat heiltä salaa. Leikki leikkinä, nykyaika on kovaa ylipainoisille, johtuen terveysfasistien suurista suista ja kapeasta katseesta.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home